Apa fungsi mesin ECMO? - citybrain.my - City Brain Malaysia

citybrain.my - City Brain Malaysia

City Brain Malaysia - Maklumat Ilmiah untuk Malaysia Baru. Sebarang urusan sila hubungi: [email protected]

Sabtu, 1 Disember 2018

Apa fungsi mesin ECMO?


Extracorporeal membrane oxygenation (ECMO), yang juga dikenali sebagai sokongan hayat extracorporeal (ECLS), merupakan teknik extracorporeal (prosedur perubatan luar badan) untuk menyediakan sokongan jantung dan pernafasan yang berpanjangan kepada orang yang jantung dan paru-parunya tidak mampu menyediakan pertukaran gas atau pengaliran darah yang cukup untuk kekal hidup. Teknologi untuk ECMO sebahagian besarnya berasal dari pintasan cardiopulmonary, yang memberikan sokongan jangka pendek kepada fungsi peredaran asal.

Intervensi ini kebanyakannya digunakan pada kanak-kanak, tetapi ia melihat penggunaan yang lebih kerap pada orang dewasa yang mengalami kegagalan jantung dan pernafasan. ECMO berfungsi dengan mengeluarkan darah dari badan orang itu dan secara buatan mengeluarkan karbon dioksida dan mengoksigali sel-sel darah merah. Secara amnya, ia digunakan sama ada oleh pesakit post-cardiopulmonary bypass atau rawatan peringkat akhir seseorang yang mempunyai kegagalan jantung dan/atau paru-paru yang kritikal, walaupun kini dilihat digunakan sebagai rawatan untuk serangan jantung di pusat-pusat tertentu, membenarkan rawatan serangan dimasa yang sama diberi sokongan peredaran dan pengoksigenan.

Penggunaan perubatan

Garis panduan yang menggambarkan petunjuk dan amalan ECMO diterbitkan oleh Organisasi Sokongan Hayat Extracorporeal (ELSO). Kriteria untuk permulaan ECMO berbeza mengikut institusi, tetapi secara amnya termasuk kegagalan jantung atau paru-paru akut yang berpotensi berbalik dan tidak responsif kepada pengurusan konvensional. Contoh-contoh keadaan klinikal yang mungkin mendorong permulaan ECMO termasuk berikut:
 • Kegagalan pernafasan Hypoxemic
 • Kegagalan pernafasan Hypercapnic
 • Kejutan Cardiogenic
 • Serangan jantung, dikenali sebagai ECPR
 • Kegagalan dari pintasan cardiopulmonary selepas pembedahan jantung
 • Sebagai bridge untuk pemindahan jantung atau pemasangan peranti bantuan ventrikel (VAD)
 • Sebagai bridge kepada pemindahan paru-paru
 • Kejutan septik sedang dikaji untuk penggunaan ECMO
 • Hypothermia yang teruk, dengan suhu teras antara 24 dan 28°C dan ketidakstabilan jantung, atau dengan suhu teras di bawah 24°C
Bagi mereka yang mengalami serangan jantung atau kejutan cardiogenic, nampaknya dapat meningkatkan kelangsungan hidup dengan hasil yang baik.

Hasil

Kajian awal menunjukkan manfaat kelangsungan hidup dengan menggunakan ECMO untuk kegagalan pernafasan akut. Dari data yang dikendalikan oleh ELSO dengan hampir 51,000 orang yang menerima rawatan ECMO telah melaporkan hasil dengan kadar hidup 75% untuk kegagalan pernafasan bayi baru lahir, 56% untuk kegagalan pernafasan kanak-kanak, dan 55% untuk kegagalan pernafasan dewasa. Ujian klinikal yang lain telah melaporkan kadar hidup dari 50 hingga 70 peratus. Kadar survival yang dilaporkan adalah lebih baik daripada kadar survival sebelumnya.

Di United Kingdom, penggunaan veno-venous (VV) ECMO adalah tertumpu di pusat-pusat ECMO yang ditetapkan yang berpotensi meningkatkan penjagaan dan mempromosikan hasil yang lebih baik.

Kontraindikasi

Kebanyakan kontraindikasi adalah relatif, mengimbangi risiko prosedur (termasuk risiko menggunakan sumber yang berharga yang boleh digunakan untuk orang lain) berbanding faedah yang berpotensi. Kontraindikasi relatif adalah:

 • Keadaan yang tidak serasi dengan kehidupan normal jika orang itu pulih
 • Keadaan sedia ada yang memberi kesan kepada kualiti hidup (status sistem saraf pusat, malignan peringkat akhir, risiko perdarahan sistemik dengan antikoagulasi)
 • Umur dan saiz
 • Sia-sia: mereka yang terlalu sakit, telah menjalani terapi konvensional terlalu lama, atau mempunyai diagnosis membawa maut.


Jenis

Terdapat beberapa jenis ECMO; dua yang paling biasa ialah veno-arterial (VA) ECMO dan veno-venous (VV) ECMO. Dalam kedua-dua kaedah, darah yang dikeluarkan dari sistem vena dioksigenkan di luar badan. Pada kaedah VA ECMO, darah ini dikembalikan ke sistem arteri manakala pada kaedah VV ECMO darah dikembalikan ke sistem vena. Di kaedah VV ECMO, tiada sokongan jantung disediakan.

veno-arterial (VA) ECMO

Di veno-arterial (VA) ECMO, kanula vena biasanya diletakkan di kanan atau kiri urat femoral biasa untuk pengekstrakan, dan kanula arteri biasanya diletakkan di arteri femoral kanan atau kiri untuk infusi. Pangkal kanula vena femoral harus dikekalkan berhampiran persimpangan vena cava dan atrium kanan yang rendah, manakala pangkal kanula arteri femoral dikekalkan dalam arteri iliac. Pada orang dewasa, akses arteri femoral lebih disukai kerana penyisipan lebih mudah. ​​Central VA ECMO boleh digunakan jika cardiopulmonary bypass telah selesai atau re-sternotomy kecemasan telah dilakukan (dengan kannula di atrium kanan (atau SVC / IVC untuk pembaikan tricuspid) dan aorta menaik).

VA ECMO biasanya dikhaskan apabila fungsi jantung asal adalah minimum untuk mengurangkan strok jantung yang meningkat yang dikaitkan dengan pengepaman terhadap aliran retrograde yang disalirkan oleh kanula aorta.

veno-venous (VV) ECMO

Dalam veno-venous (VV) ECMO, kanula biasanya diletakkan dalam urat femoral umum kanan untuk saliran dan urat jugular dalaman kanan untuk infusi. Sebagai alternatif, kateter dwi-lumen dimasukkan ke dalam urat jugular dalaman kanan, mengalirkan darah dari superior dan inferior venae cavae dan mengembalikannya ke atrium kanan.

Permulaan

ECMO perlu dilakukan hanya oleh doktor dengan latihan dan pengalaman dalam inisiasi, penyelenggaraan, dan pemberhentiannya. Pengurusan ECMO biasanya dilakukan oleh Ahli Terapi Pernafasan atau Perfusionist. Sebaik sahaja telah diputuskan bahawa ECMO akan dimulakan, orang itu dicairkan darahnya dengan heparin intravena dan kemudian kanula dimasukkan. Sokongan ECMO dimulakan apabila kanula disambungkan kepada anggota yang sesuai pada litar ECMO.

Kanulasi

Cannulae boleh diletakkan secara percutaneous oleh teknik Seldinger, kaedah yang agak mudah dan biasa untuk mendapatkan akses ke saluran darah, atau melalui pembedahan. Cannulae terbesar yang boleh ditempatkan di dalam saluran darah digunakan untuk memaksimumkan aliran dan mengurangkan tekanan ricih.

ECMO diperlukan untuk pembedahan komplikasi jantung boleh diletakkan langsung ke ruang jantung yang sesuai atau saluran darah utama. Central cannulation via lateral thoracotomy membolehkan pesakit menunggu transplantasi paru-paru untuk kekal tidak dibius dan ambulatori.

Titratan

Berikutan kanulasi dan sambungan ke litar ECMO, jumlah aliran darah yang sesuai melalui litar ECMO ditentukan menggunakan parameter hemodinamik dan ujian fizikal. Tujuan untuk mengekalkan perfusi organ melalui litar ECMO seimbang dengan aliran darah fisiologi yang mencukupi melalui jantung untuk mencegah stasis dan pembentukan darah beku berikutnya.

Penyelenggaraan

Apabila pernafasan dan hemodinamik awal telah dicapai, aliran darah dikekalkan pada kadar tersebut. Penilaian dan penyesuaian yang kerap dilakukan oleh oximeter venous yang berterusan, yang secara langsung mengukur ketepuan oxyhemoglobin darah dalam anggota vena dari litar ECMO.

Pertimbangan khusus

VV ECMO biasanya digunakan untuk kegagalan pernafasan, manakala VA ECMO digunakan untuk kegagalan jantung. Terdapat pertimbangan yang unik untuk setiap jenis ECMO, yang mempengaruhi pengurusan.

Aliran darah

Kadar aliran hampir-maksimum biasanya dikehendaki semasa VV ECMO untuk mengoptimumkan penghantaran oksigen. Sebaliknya, kadar aliran yang digunakan semasa VA ECMO mesti cukup tinggi untuk memberikan tekanan perfusi dan ketepuan oxyhemoglobin venous (diukur pada saliran darah) tetapi cukup rendah untuk menyediakan preload yang mencukupi untuk mengekalkan keluaran ventrikel kiri.

Diuresis

Memandangkan kebanyakan orang mengalami kelebihan cairan apabila ECMO dimulakan, diuresis yang agresif diperlukan apabila orang itu stabil di ECMO. Ultrafiltrasi boleh dengan mudah ditambah ke litar ECMO jika orang itu tidak mempunyai keluaran air kencing. ECMO waveforms yang tidak stabil, mewakili kurang resusitasi dan akan menyokong pemberhentian diuresis agresif ultrafiltrasi.

Pemantauan ventrikel kiri

Output ventrikel kiri secara ketat dimonitor semasa VA ECMO kerana fungsi ventrikel kiri dapat merosot dari peningkatan afterload, yang pada gilirannya dapat menyebabkan pembentukan trombus di dalam hati.

Pemberhentian

Bagi mereka yang mengalami kegagalan pernafasan, penambahbaikan keadaan radiografi, pematuhan pulmonari, dan ketepuan oxyhemoglobin arteri menunjukkan bahawa orang itu mungkin akan dihentikan dari sokongan ECMO. Bagi mereka yang mengalami kegagalan jantung, keletihan aortic dipertingkatkan berkorelasi dengan output ventrikel kiri yang lebih baik dan menunjukkan bahawa mereka mungkin bersedia untuk diambil dari sokongan ECMO. Setelah keputusan dibuat untuk menghentikan ECMO, cannula dikeluarkan.

Percubaan membebaskan vena ECMO

Percubaan VV ECMO dilakukan dengan menghapuskan semua gas salur berlawanan melalui oksigenator. Aliran darah ekstrasorporeal tetap malar, tetapi pemindahan gas tidak berlaku. Mereka kemudian diperhatikan selama beberapa jam, di mana tetapan ventilator yang diperlukan untuk mengekalkan pengoksidaan yang mencukupi dan pengalihudaraan di luar ECMO ditentukan seperti yang ditunjukkan oleh keputusan gas darah arteri dan vena.
Perbicaraan pembebasan ECMO Veno-arteri

Percubaan VA ECMO memerlukan pengapit sementara saliran saliran dan infusi sementara membolehkan litar ECMO beredar melalui jambatan antara anggota arteri dan vena. Ini menghalang trombosis darah bertakung dalam litar ECMO. Di samping itu, garisan arteri dan vena perlu dibuang secara berterusan dengan salin heparinized atau sebentar-sebentar dengan darah heparinized dari litar. Secara umum, ujian VA ECMO adalah lebih pendek dalam tempoh daripada ujian VV ECMO kerana risiko yang lebih tinggi pembentukan thrombus.

Komplikasi

Neurologi

Akibat yang biasa di kalangan orang dewasa yang dirawat ECMO adalah kecederaan neurologi, yang mungkin termasuk pendarahan intrakerebral, pendarahan subarachnoid, infark iskemik di kawasan otak yang terdedah, encephalopathy hypoxic-ischemic, koma yang tidak dapat dijelaskan dan kematian otak. Pendarahan berlaku dalam 30 hingga 40 peratus daripada mereka yang menerima ECMO dan boleh mengancam nyawa. Ia adalah disebabkan oleh penyerapan heparin berterusan dan disfungsi platelet yang diperlukan. Teknik bedah yang teliti, mengekalkan tunjangan platelet lebih besar daripada 100,000 / mm3, dan mengekalkan sasaran masa pembekuan diaktifkan mengurangkan kemungkinan pendarahan.

Darah

Trombositopenia (HIT) yang disebabkan oleh Heparin semakin biasa di kalangan orang yang menerima ECMO. Apabila HIT disyaki, infus heparin biasanya digantikan oleh antikoagulan bukan heparin.

Terdapat aliran darah retrograde dalam aorta menurun apabila arteri dan urat femoral digunakan untuk VA ECMO. Stasis darah boleh berlaku jika output ventrikel kiri tidak dikekalkan, yang mungkin menyebabkan trombosis.

Pengudaraan mekanikal

Kajian CESAR menunjukkan peningkatan dalam hidup 6 bulan tanpa kecacatan teruk pada pesakit yang mendapat ECMO berbanding pengudaraan konvensional dalam ARDS.

Jambatan untuk membantu peranti

Di VA ECMO, mereka yang fungsi jantungnya tidak pulih secukupnya untuk disapih dari ECMO mungkin dijejalkan ke peranti pembantu ventrikel (VAD) atau pemindahan. Pelbagai komplikasi boleh berlaku semasa merotan, termasuk perforasi dengan perdarahan darah, pembedahan arteri, iskemia distal, dan lokasi yang salah (mis., Cannula vena yang diletakkan di dalam arteri), tetapi peristiwa-peristiwa ini sangat jarang berlaku.

Kanak-kanak

Bayi pramatang adalah berisiko tinggi untuk pendarahan intraventricular (IVH) jika diberikan ECMO pada usia kehamilan kurang dari 32 minggu.

Penyelidikan

Kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa factor XIIa inhibitory antibody memberikan tromboproteksi dalam peredaran ekstrasorporeal tanpa meningkatkan risiko pendarahan. Eksperimen pada haiwan baru lahir menunjukkan bahawa rawatan ECMO boleh menyebabkan apoptosis enterosit, kerosakan penghalang mukosa usus dan translokasi bakteria. Ini mungkin menjelaskan sindrom tindak balas keradangan sistemik di kalangan baru lahir. ECMO juga melihat penggunaannya pada mayat sebagai mampu meningkatkan kadar viabiliti organ-organ yang dipindahkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Post Top Ad

Responsive Ads Here
-->